06 - 38 91 11 32 info@kidsgeldwijs.nl

Beginnen met zakgeld

Praten over geld, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Maar naast praten is het ook belangrijk dat je kind leert doen! Wil je beginnen met zakgeld, maar weet je niet goed vanaf welke leeftijd je met zakgeld kunt beginnen en hoeveel zakgeld je kunt geven? Met mijn tips help ik je op weg.

Blog Kidsgeldwijs®

Wanneer begin je met zakgeld?

Het is goed om kinderen stapje voor stapje te leren wat de waarde is van geld. Hoe leuk is het om ze dat in de praktijk te leren? Door ze zakgeld te geven kunnen ze oefenen met het bepalen wat iets kost, wat hen dat waard is, maar ook dat ze soms moeten sparen voordat ze iets kunnen kopen en dat het belangrijk is om keuzes te maken.

Omgaan met geld is nog niet zo eenvoudig! Wanneer begin je met zakgeld? Vanaf ongeveer 6 jaar leren kinderen rekenen en kunnen ze de bedragen op de munten en biljetten herkennen. Geef je kind op een vast moment zakgeld. Hiermee creëer je routine en kun je je kind leren wat sparen is. Ook kunnen jullie samen een spaardoel stellen voor iets wat je kind graag wil hebben en uitrekenen hoe lang het duurt voordat je kind het benodigde bedrag heeft gespaard.

Hoeveel zakgeld geef je?

Hoeveel zakgeld je geeft is van verschillende factoren afhankelijk. Hoeveel heb je zelf te besteden? Hoe oud is je kind? Waar mag je kind het zakgeld voor gebruiken? Is dat alleen voor speelgoed, of ook voor bijvoorbeeld een cadeau voor een vriendje of een toegangskaartje voor de binnenspeeltuin?

Bepaal eerst wat je eigen ideeën zijn over het zakgeldgebruik van je kind en maak hier duidelijke afspraken over. Vergeet ook niet om af te spreken hoe lang je kind met het zakgeld moet doen. Geef je het zakgeld digitaal of contant? Ik heb een voorkeur voor contant, daarmee maak je het zakgeld ook echt tastbaar voor je kind. Wissel de munten die je geeft af, zodat je kind kennis maakt met verschillende soorten geld.

Zoals bij elk begin gaat het niet altijd van een leien dakje. Geef je kind de ruimte om te groeien, te leren en om fouten te maken. Daarmee creëer je een veilige basis om te leren omgaan met geld.

Meer tips over zakgeld? Download dan ons Zakgeldcontract!

Bereikbaar

M-V: 8:00 – 15:30

Actief in heel

Nederland

E-mailadres

info@kidsgeldwijs.nl

Telefoonnummer

06 – 38 91 11 32